İş

Kazanç çağrısı: National Bank of Greece 2024 yılının ilk çeyreğinde güçlü sonuçlar açıkladı

National Bank of Greece (NBG) 2024 yılının ilk çeyreğinde güçlü bir mali performans sergileyerek CEO Pavlos Mylonas’ın açıkladığı vergi sonrası grup çekirdek kârı 320 milyon Avro ile tüm yıl için hedeflenen 1,2 milyar Avro’yu aştı. Olumlu sonuçlar, istihdam, reel ücretler ve ihracat dahil olmak üzere çeşitli sektörlerdeki iyileşmelerle birlikte Yunanistan’daki ekonomik ortamın hızlanmasına bağlandı. Bankanın CET1 oranı %18.6’ya yükselirken, Tek Denetim Mekanizması’ndan (SSM) temettü taleplerine ilişkin olarak Haziran ayı başında bir yanıt almayı bekliyorlar. Bankanın CFO’su Christos Christodoulou, güçlü mali performansı yineleyerek kontrollü işletme giderleri ve çevresel, sosyal ve yönetişim (ESG) önceliklerine bağlılığı vurguladı.

Önemli Çıkarımlar

  • National Bank of Greece ilk çeyrekte vergi sonrası 320 milyon Avro çekirdek kâr elde ederek tüm yıl için öngörülen rakamın üzerine çıkmıştır.
  • Yunanistan’da ekonomik faaliyetler, istihdam ve iş sektörlerindeki iyileşmelerle birlikte hızlanıyor.
  • Bankanın CET1 oranı %18.6’ya ulaşarak iç hedefleri aştı.
  • SSM’den Haziran ayına kadar temettü taleplerine ilişkin bir yanıt bekleniyor.
  • NBG, TLTRO riskini tamamen geri ödemiştir ve 9 milyar Avro’nun üzerinde net nakit pozisyonuna sahiptir.
  • Banka yatırım yapılabilir seviyeye ulaşmıştır ve güçlü likidite önlemlerini sürdürmektedir.
  • Fotovoltaik projelerin finansmanı da dahil olmak üzere ESG önceliklerine bağlılık vurgulanmaktadır.

Şirket Görünümü

  • NBG, özellikle enerji ve denizcilik sektörlerinde bir önceki yıla benzer bir kredi büyümesi beklemektedir.
  • Yaklaşık 290 baz puanlık bir net faiz marjı (NIM) öngörüyorlar ve bu da potansiyel olarak hedefleri aşıyor.
  • Banka, ECB’nin gelecekteki eylemleri ve bunların NIM üzerindeki etkileri konusunda temkinli olmaya devam ediyor.

Ayı Yönünde Öne Çıkanlar

  • Birinci çeyrekteki mevduat çıkışları mevsimsel faktörler ve kurumsal geri ödemelerden kaynaklanmıştır.
  • Riskten korunma faaliyetlerinden kaynaklanan negatif taşıma bu çeyrekte 16 milyon Avro olarak gerçekleşmiştir.

Yükselen Önemli Noktalar

3. parti reklam. Investing.com’un sunduğu veya önerdiği bir teklif değildir. Feragat detaylarına buradan bakın veya reklamları kaldırın
  • Güçlü bir bilanço ve likidite pozisyonuna sahip olan bankanın kredi/mevduat oranı %60’tır.
  • Likidite karşılama oranı %250, bankanın MREL oranı ise %26,5 olarak gerçekleşmiştir.
  • Net NPE akışları asgari düzeydedir ve banka normalleştirilmiş risk maliyeti bildirmiştir.

Eksiklikler

  • Banka, yeniden yapılandırma giderleriyle ilgili 9 milyon Avro da dahil olmak üzere 22 milyon Avro tutarında bir defaya mahsus kalem bildirdi.
  • ECB’nin eylemleri ve bunların bankanın finansalları üzerindeki potansiyel etkileri konusunda belirsizlik devam etmektedir.

Soru ve Cevaplarda öne çıkan noktalar

  • NBG temettü ödeme oranlarına ilişkin planlarını netleştirmiş ve menkul kıymet portföyündeki riskten korunma işlemlerinin azaltılmasını görüşmüştür.
  • Risk ağırlıklı varlıklardaki azalma, kredi defterindeki hafif bir düşüşe ve bir menkul kıymetleştirme işleminin kapanmasına bağlandı.
  • Alım satım sonuçları, her çeyrekte tekrarlanması beklenmeyen kazançlarla birlikte tahvil portföyünün yeniden dengelenmesiyle desteklenmiştir.

NBG kodlu National Bank of Greece, takip eden sorular için hazırdır ve yaklaşık %18’lik maddi özkaynak getirisinde de görüldüğü üzere güçlü ve sürdürülebilir bir temel kârlılık sergilemeye devam etmektedir. Bankanın finansal sonuçları ve ESG önceliklerine stratejik odaklanması, dinamik bir şekilde gelişen Yunan ekonomisindeki dayanıklılığının altını çiziyor.

InvestingPro İçgörüleri

National Bank of Greece’in (NBG) 2024’ün ilk çeyreğinde elde ettiği başarı bağlamında, şirkete InvestingPro’nun analitik araçlarının merceğinden bakmak öğretici olacaktır. Piyasa değeri 7,37 milyar dolar olan NBG, 2023’ün 4. çeyreği itibariyle son on iki ay için 6,06 olan F/K Oranı (Düzeltilmiş) ile nispeten düşük bir kazanç katsayısında işlem görüyor. Bu durum, bankanın hisselerinin değerinin altında olabileceğini gösteriyor ki bu da değer yatırımcıları için potansiyel bir ilgi noktası.

InvestingPro Verileri ayrıca, 2023’ün 4. çeyreği itibariyle son on iki ayda %19,57’lik güçlü bir gelir artışı ortaya koyarak bankanın toparlanan Yunan ekonomisindeki güçlü performansını gözler önüne seriyor. Bununla birlikte, 2023’ün 4. çeyreğindeki üç aylık gelir artışının -%3,7’de kalması, bankanın işlerinde bazı kısa vadeli ters rüzgarlara veya mevsimsel dalgalanmalara işaret ediyor olabilir.

3. parti reklam. Investing.com’un sunduğu veya önerdiği bir teklif değildir. Feragat detaylarına buradan bakın veya reklamları kaldırın

Bu dalgalanmalara rağmen, NBG son altı ayda %38,13 toplam getiri ve geçen yıl %50,66 getiri ile önemli bir fiyat artışı gördü. Bu güçlü piyasa performansı, yatırımcıların bankanın stratejik yönüne ve temel kârlılığına olan güvenini yansıtıyor olabilir.

InvestingPro İpuçları, banka 52 haftanın en yüksek seviyesine yakın işlem görürken, fiyatın bu zirvenin %95,76’sında olduğunu, analistlerin şirketin bu yıl kârlı olacağını tahmin ettiğini vurguluyor. Buna ek olarak, NBG son on iki ay boyunca kârlı olmuştur ve bu da 2024’ün ilk çeyreğinde bildirilen olumlu finansal sonuçlarla uyumludur.

National Bank of Greece’in finansal sağlığı ve hisse senedi performansını daha derinlemesine incelemek isteyen yatırımcılar için InvestingPro bir dizi ek ipucu sunuyor. Aslında, https://www.investing.com/pro/NBGIF adresinde NBG için şirketin nakit akışı, kâr marjları ve hisse senedi oynaklığı hakkında daha fazla bilgi sağlayabilecek 12 InvestingPro İpucu daha bulunmaktadır. Bu bilgilerle ilgilenen yatırımcılar INVTROZEL1A kupon kodunu kullanarak yıllık veya iki yıllık Pro ve Pro+ aboneliklerinde ek %10 indirimden faydalanabilirler.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu